STUDEREN IN HET BUITENLAND

Verhalen uit China, Canada en Curaçao

De Open Universiteit heeft studenten overal ter wereld. Studeren waar en wanneer je wilt, heeft dan nog meer betekenis. Hoe is het om ver weg, over tijds- en landsgrenzen heen te studeren aan een universiteit in Nederland? Drie studenten vertellen over hun motivatie, studieplanning en welke gevolgen de coronacrisis voor hen heeft op studiegebied.

Julie Schut

student master Software Engineering

‘Voor mij is de OU echt synoniem voor grenzeloos studeren’

Yithza Davelaar

student Psychologie

‘Het onderwijs was voor mij al volledig online’

Zoë Huizenga

student Managementwetenschappen

‘Ik verwacht dat de studie best pittig gaat zijn’

JULIE

In Canada woont, werkt en studeert Julie Schut (24 jaar). Tot januari 2019 was ze woonachtig in Israël en werkte daar als projectmanager in digital marketing.

‘Om op mijn werk beter met de website-developers te kunnen communiceren, deed ik een online cursus JavaScript/HTML/CSS. Daarmee had ik de smaak te pakken en ging op zoek naar een manier om door te leren. Ik had geen vwo-diploma, wilde graag studeren in het buitenland en tegelijkertijd een Nederlands diploma halen. Eind 2016 ben ik begonnen aan de bachelor informatica van de OU en heb die begin mei 2020 afgerond. Ik ben meteen doorgegaan met de cursus System Verification and Testing van de master Software Engineering.’

Waarom deze master? Toen ik begon met de bachelor wilde ik daarna een baan als software developer zoeken. Maar ik merkte al snel dat ik behalve het programmeren ook de theorie erg interessant vond. Daarom besloot ik om na mijn bachelor verder te studeren. Ik heb lang getwijfeld tussen het doen van een master op een gewone universiteit of aan de OU. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de OU vanwege de mogelijkheid om al tijdens de masterstudie ervaring op te doen, de kwaliteit van de cursussen en docenten, én omdat ik recent naar Toronto ben verhuisd. Het merendeel van de bachelor heb je vanuit het buitenland gedaan. Hoe ging dat? Schriftelijke tentamens deed ik op de ambassade, en zelfs voor iets als een communicatievaardigheden-presentatie vonden de docenten een oplossing. Als ik een afstand-gerelateerd probleem voorlegde aan een docent of de studieadviseur, dacht iedereen met me mee. Er werd altijd een oplossing gevonden waardoor ik zonder vertraging verder kon studeren. Voor mij is de OU dus echt synoniem voor grenzeloos studeren!

Had de coronacrisis gevolgen voor je studie? De eindpresentatie van mij en mijn mede-afstudeerders was gepland op 20 maart in studiecentrum Eindhoven. Dat kon natuurlijk niet doorgaan. Maar, the show must go on! We kregen al snel van onze scriptiebegeleider te horen dat we op dezelfde dag konden presenteren, maar dan online. Diploma-uitreikingen zitten er niet in de komende tijd door corona, maar per post je diploma ontvangen met je nieuw verdiende titel was ook feestelijk! Hoe was het voor jou dat nu alle tentaminering volledig online was? Het tentamen van mijn eerste mastervak was een online groepstentamen. Ondanks wat technische problemen was het een goede ervaring. Geen stress om op tijd je tentamenlocatie te bereiken, en in de rust van je eigen huis met een kop koffie. Wel heb ik van medestudenten met kinderen thuis gehoord dat zij minder rust hadden en er zijn wat kritische geluiden over Proctorio. Maar ik hoop stiekem dat dit een optie blijft!

‘Dit is een mooie tijd om even stil te staan en te reflecteren’

YITZHA

Yithza Davelaar (44 jaar) is een gescheiden moeder van twee kinderen van twaalf en zestien jaar. Ze woont op Curaçao en werkt als Grief Recovery Specialist en als Positive Psychology Coach.

‘Ik help mensen om te herstellen van verlies door middel van de Grief Recovery Method, een methode die ik al vijf jaar met groot succes gebruik. Ook help ik mensen om een zo authentiek en gelukkig mogelijk leven te hebben, en hierbij gebruik ik veel instrumenten van de positieve psychologie. Doordeweeks geef ik dagelijks op Facebook een live-workshop in het Papiamentu, waarbij ik mensen op Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten en ook in Nederland motiveer en inspireer'.

Waarom studeer je? Ik studeer psychologie bij de Open Universiteit meer als hobby. Het helpt mij ook om vooral voor mezelf beter te begrijpen waarom de instrumenten en methodes die ik gebruik, in de praktijk zo goed werken.

Welke associaties leg je tussen grenzen en studeren? Voor mij is er tegenwoordig geen link meer tussen grenzen en studeren. Door het ruime aanbod van online educatie wereldwijd is studeren nu gelukkig grenzeloos. Heeft de coronacrisis je studie beïnvloed? Door corona heb ik minder gelegenheid om te studeren, omdat ik vanaf april ontzettend veel werk heb. Ik werk één op één, maar ook via Skype met mensen in andere landen. Deze plotselinge drukte komt door de dagelijkse Facebook-workshops waarmee ik in de coronatijd ben begonnen, om mensen te inspireren en motiveren. Het onderwijs was voor mij sowieso al volledig online. Tentamens maakte ik op de universiteit op Curaçao, the University of the Dutch Caribbean. Ik heb nog niet deelgenomen aan een online tentamen. Eerlijk gezegd zie ik daar nog een beetje tegenop. Hopelijk kunnen we in het nieuwe studiejaar weer gewoon op locatie het tentamen maken. Heb je nog een tip voor je medestudenten? Neem het leven niet te serieus. Ik heb gezien dat mensen ontzettend stressen omdat nu alles anders is. Maar naar mijn mening is dit juist een hele mooie tijd om even stil te staan en te reflecteren. Je studie is belangrijk, maar het is een klein deel van het geheel. Geniet, ontdek jezelf en maak er iets moois van!

ZOË

Sinds februari 2019 woont Zoë Huizenga (26 jaar) in Peking. Ze werkt daar als officemanager van de Economische afdeling en het Landbouwbureau op de Nederlandse ambassade in China.

In augustus 2018 is Zoë afgestudeerd aan de opleiding Small Business en Retail Management van de Hogeschool Utrecht. Voor haar is het op 31 augustus de eerste opening van het academisch jaar, in september begint ze aan de pre-master Managementwetenschappen.

Waarom ga je weer studeren? Ik heb lang nagedacht over de vraag of ik nog wilde starten met een masterstudie. Na het behalen van mijn bachelor was het voor mij op dat moment wel goed zo. Ik kom namelijk van het vmbo en een bacheloropleiding volgen, na het behalen van mijn mbo-diploma, was voor mij al een hele uitdaging. Toch merkte ik dat het kriebelde, ik wil weer een nieuwe uitdaging aangaan die ervoor zal zorgen dat ik over meer kennis kan beschikken. Daarnaast hoop ik met het behalen van deze studie mijn carrièrekansen te vergroten. En waarom Managementwetenschappen? Tijdens mijn vorige baan heb ik een transitie van een hiërarchische organisatie naar een zelfsturende organisatie meegemaakt. Hierin heb ik veel geleerd over wat het doet met medewerkers zodra zij meer verantwoordelijkheid krijgen, en welke rollen zij gaan invullen. Ik vond het erg mooi dat mede dankzij zelfsturing medewerkers zelf hun talenten ontdekken. Mijn voorkeur binnen de studie gaat dan ook uit naar Human Resource Management.

Wat zijn je verwachtingen? Ik verwacht dat de studie best pittig gaat zijn naast mijn fulltime werk. Maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer je over de juiste motivatie beschikt, het mogelijk is om het te laten slagen.

Studeren vanuit het buitenland. Waar denk je dan aan? Het eerste dat bij mij opkomt, is het tijdsverschil. Dat kan nogal lastig zijn als we in een groep moeten samenwerken. Daarnaast is het heel prettig dat je vanuit het buitenland een studie kan volgen aan een Nederlandse universiteit. Ik ben heel dankbaar dat mijn werkgever mij hierin faciliteert. Ik heb begrepen dat de tentamens worden afgelegd hier op de ambassade, dus dan hoef ik alleen even van mijn werkplek naar een andere ruimte te lopen.

Heb je het studiemateriaal op tijd ontvangen? Ja, ik heb het studiemateriaal al even vlug doorgenomen, maar ben nog niet begonnen met het bestuderen ervan. Dit komt omdat ik momenteel aan het studeren ben voor mijn Chinese taal examen (HSK niveau 3), dat ik nog net voor de studie hoop te behalen. Zodra dit binnen is, ga ik direct beginnen. Zal de pandemie invloed hebben op je studie? Dat verwacht ik niet. De digitale bijeenkomsten zijn voor mij alleen maar prettig, omdat ik hiervoor niet naar Nederland hoef te gaan. En wellicht heb ik meer tijd om te studeren omdat reizen - één van mijn favoriete bezigheden - nu even niet mogelijk is doordat veel grenzen nog dicht zijn.

Wat wil je nog wil delen met andere studenten? Ik wens iedereen heel veel succes komend studiejaar! Blijf altijd in jezelf geloven.